Suositeltu

Rakkaan tyttären 5 vuotissynttärit

10.12.2020 kirjoitettu

Tyttäreni Ella on minun suloinen sweet heart. Hän täytti 8.12. viisi vuotta. Jo joulukuun alusta hän sanoi joka aamu ”tänään on minun syntymäpäivä”. Olemme viettäneet Ellan synttäreitä aina vain oman perheen kanssa ilman kutsuvieraita. Ehkä se on joulukiire, tai jouluväsymys. Pari vuotta sitten Ellan synttäreitä vietettiin jouluaattona, kun juhlimme koko perheen ja työntekijöiden joukoin joulua. Tänä vuonna piti pitää Ellalle isot synttärikutsut, vähän niin kuin korvatakseen menneiden vuosien menetyksiä. Koronan toinen aalto kuitenkin saapui, ja Ella joutui tyytymään pienempään juhlaan. Mutta hän oli silti hyvin hyvin onnellinen. 

Yksi päivä ennen Ellan syntymäpäiviä, kerroin hänelle, että ostamme suklaakeksejä päiväkotiin, ja päiväkodissa kaikki laulavat hänelle synttärilaulun. Syntymäpäivänsä aamulla Ella heräsi hymyyn. Hän puki reippaasti vaatteet päälle, ja lähdimme isoveljen Levin kanssa yhdessä kauppaan ostamaan synttärikeksejä päiväkotiin. Levi käy esikoulua samassa päiväkodissa kuin Ella.

Päivällä kun kävin hakemassa Ellan päiväkodista, hoitaja sanoi Ellan olleen todella iloinen, oikein hihitti, ja pomppi ilosta. Ella sai päiväkodilta syntymäpäiväkortin, jonka hän esitteli minulle ylpeänä.

Illalla kotona vietimme synttäreitä uudelleen. Ostin hänelle jätti Kindermunan, josta hän on unelmoinut pitkään.

Äidille lapsen syntymäpäivä on iloinen ja haikea asia. Lapsi kasvaa ja kohta lentää nopeasti pesästä. Välillä on tullut sanottua ”mene nyt pois hetkeksi kun äiti lähettää yhden sähköpostin”, näitä mene hetkeksi pois tilanteita on ollut liian paljon. Esikoiseni täyttää ensi maaliskuussa 7 vuotta, ja edelleen nukkuu joka yö minun kanssa. Minä vuorottelen yöunia molempien lasteni kanssa. On ihanaa herätä öisin ja aamuisin lapsi vieressä. Neuvolassa minulle opetettiin vauvan unikoulutusta, että jo pientä vauvaa pitää opettaa nukkumaan yksin omassa huoneessaan. Minun ”isot vauvat” nukkuvat edelleen minun kanssa joka yö! Poikani Levi sanoi haluavansa nukkua minun joka yö 100 vuotta, aina kuolemaan saakka. Voi minun Leeviä. Minä rakastan sinua ja Ellaa. 

Ennenaikainen synnytys yllätti

Tänään 6.3. on esikoiseni Levin syntymäpäivä. Näinä päivinä minulle tulee aina mieleen miten hänen synnytys käynnistyi 30 päivää ennen laskettua aikaa, viikolla 35+5, kun täysiaikaisen vauvan pitäisi syntyä viikolla 40.  En osannut odottaa sellaista. En ikinä saanut selville syytä lapsiveden ennen aikaiselle vuotamiselle. 

Mietin vielä tänäkin päivänä, että mistä se voisi johtua. Menneet ajat muistuvat mieleen kuin eilisen päivän tapahtumat, sillä olihan se järkyttävä tapahtuma. Äitinä mietin, voiko lapsi hyvin, jos vauva syntyy kuukautta ennen laskettua aikaa? Syyllisyyden tunne sekä avuttomuuden tunne olivat vahvasti päällä. 

Ennenaikainen synnytys käynnistyi lapsiveden vuotamisella. Edellisenä iltana olin syönyt ihan mitä huvitti, kuten ananasta ja pizzaa. Olen myös liikkunut ja kantanut painavia tavaroita, ihan kuin en olisi ollut raskaana. Itse asiassa koko ensimmäisen raskauden ajan käyttäydyin kuin en olisi ollut raskaana. Tein kotitöitä, myös päivätyötä ravintolassa, shoppailin, söin mitä huvitti, kannoin painavia tavaroita, ajoin autoa myöhäisraskauden aikana. Kehon hälytyskellot soivat erilaisina kipuina ja väsymyksenä, mutten piitannut. Kuvittelin olevani supernainen, jota raskauskaan ei voinut pysäyttää. 

Minulla oli synnytyssairaalaan tutustuminen päivää ennen poikani syntymää. Sinä aamuna söin edellisenä päivänä Stockmann herkuilta ostettua vuohenjuusto-kanapihviä. Pihvi oli ollut yön jääkaapissa, ja lämmitin sen mikroaaltouunissa. Olin ehkä saanut listerian eli bakteeri-infektion, joka aiheutti lapsiveden vuodon. Päivää ennen lapsiveden vuotamista yöllä vatsaan sattui, vauva väänteli todella pitkiä liikkeitä kohdussa, että oli vaikea nukkua. 

Synnytyssairaalaan tutustumisen jälkeen kävin vielä shoppailemassa, sitten huomasin että jotakin vuotaa housuihin. Kävin kauppakeskuksen vessassa ja huomasin vaaleanpunaista vettä. Lähdin välittömästi taksilla takaisin synnytyssairaalaan. Jäin sinä päivänä sairaalaan yöksi. Mies toi illalla yöpymistavarat sairaalaan ja lähti kotiin. 

Seuraavan päivän aamulla lääkäri totesi, että synnytys täytyy käynnistää heti lapsivedenvuodon takia. Minulle laitettiin synnytyksen käynnistyslääke emättimeen klo 12:30. Ensimmäiset supistukset alkoi parin tunnin kuluttua. Samalla kohdussa olevan vauvan päähän asennettiin anturi seuraamaan hänen sydämensykkeitä. Supistuskivut olivat järkyttäviä. 

Terve vauva syntyi klo 22:42. Hän oli 2,6 kiloinen poikavauva ja 47cm. Täysiaikaiset vauvat ovat noin 3,5kg ja 52cm. Ei tarvittu happikaappia tai muutakaan. Vauva pääsi heti äidin viereen vierihoitoon. Vauva ei ollut ihan pullukka kuin täysiaikaiset vauvat. Itkin monta kertaa sairaalassa kun häneltä otettiin 8 tunnin välein verikokeita jalkapohjalta neljän päivän ajan. Kotiuduimme neljän päivän kuluttua. Levi on kasvanut todella hyvin syntymän jälkeen.

Tunsin syyllisyyttä, etten pystynyt pitämään vauvaa kohdussa pidempään. Kohtu on vauvan paras kehityspaikka. Napanuoran kautta vauva saa tarvitsemansa vitamiinit, luusto ja aivo kehittyy. On olemassa sanonta, että yksi päivä kohdussa vastaa 10 päivää kohdun ulkopuolella kasvua. Niinpä toisen raskauden aikana viisaampana lepäsin niin paljon kuin mahdollista. Makasin enimmäkseen sohvalla, söin ja lepäsin. 

Raskaana olevan naisen täytyy levätä ja suojata kohdussa olevaa vauvaa terveellisellä elämäntavalla. 9 kuukautta on kuitenkin lyhyt aika elämässä. Pyhitetty raskaus voi säästää jälkikäteen monilta epämukavuuksilta. Minusta raskaana oleva nainen on pyhänainen, jota kaikkien kuuluu palvella avaamalla heille ovia, kantamalla heidän puolesta painavia kasseja ja tekemällä heidän puolesta kotitöitä. 

Kausivaatteiden hankinta

19.1.2021

Alkutalven sää oli hyvin lauhaa ja lämmintä, lämpotila pysytteli +0 puolella. Sitten yhtäkkiä tammikuun puolessa välissä lämpötila tippui -20 asteen pakkaselle. Piti ostaa molemmille lapsille uudet ulkoiluvaatteet.

Talviasusteet ovat kalliitta alennuksenkin jälkeen. Niiden normaalihinta on asetettu niin korkealle, että helposti joutuu maksamaan toppatakista yli 100 euroa reilun alennuksenkin jälkeen. Lapset kasvavat todella nopeasti. Vaikka vaatteet ja kengät olisi ostettu reilulla kasvuvaralla, silti ne jäävät pieniksi vuoden kuluttua. Lasten vaatteita ei pysty ostamaan pitkälle ajanjaksolle.

Vuodenajat tuovat omat haasteensa, kesä, syksy, talvi ja kevät. Kevät- ja syysvaatteet menevät samaan laariin, mutta täytyy hankkia kolmeen eri vuodenaikaan sopiva vaatetus. Asukokonaisuus kostuu sisävaatteista, kengistä, takeista ja pienistä asusteista. Kun tietty vaate täytyy saada juuri sillä hetkellä, ei kerkiä menemään kirpputorille etsiskelemään second handejä.

Rahan kulutuksen lisäksi pieniksi jääneet vaatteet myös vievät varastosta tilaa. Rakkaudella ostettuja vaatteita ei raaski myydä halvalla tai antaa pois. Meillä vaatteet ovat siististi varastossa. Välillä unelmoin saavani kolmannen lapsen ja sen vuoksi säästän kaikki lastentarvikkeet. Kolmas taitaa jäädä vain ajattelun tasolle, kun nykyiset 2 lasta vievät minulta paljon aikaa, että haluan heidän kasvavan nopeasti että pääsisin taas elämään huoletonta itsenäistä elämää.

Äärilapsuus päättyy nuoremman sisaruksen synnyttyä

Minulla on pian 5 vuotta täyttävä tytär Ella ja 6 vuotias poika Levi. Ella on minulle edelleen rakas pikkuvauva. Levi on isoveli, jonka kuuluu olla esimerkillinen. Levi tuli isoveljeksi 1 v. 9kk ikäisenä. Siitä lähtien hänelle on sanuttu, että isoveljen kuuluu olla pikkusiskolle hyvä, ei saa kiusata, riitatilanteissa hänen on toimittava diplomaattisesti ja olla esimerkillinen. 4.11.Levin äärilapsuus päättyi kun Ella syntyi.

Eilen sydämeeni tuli pisto. Pian 5 vuotta täyttävä Ella on saanut olla perheen pikku käpynen, kun taas isoveli Levin piti olla sankarillinen esimerkki jo alle 2 vuotiaana. Olen liian usein syyttänyt Leviä pikkusiskon satuttamisesta, epävarovaisuudesta ja huonosta käytöksestä. Tilanteen ollessa päällä menetän usein hermot, ja suustani saattaa tulla vähän painavampaa tekstiä, mitä ei pitäisi sanoa pienelle lapselle. Mutta tiedätte varmaan, kun kaksi pientä lasta riitelee lelusta tai mistä tahansa, äidin pitää tulla väliin sovittelemaan. Äidistä tulee kolmas huutava osapuoli, äidin kova ääni hiljentää kahden itkevän lapsen.

Minusta äitien pitää huomata ja huomioida lasten tarpeet, kohdella heitä yhdenvertaisesti, jotta lapset kasvaisivat henkisesti tasapainoisiksi. Se ei helppoa. Havaitseminen on ensi askel reiluisuuden toteutumiselle.

4.11.2020 Vantaalla

Uskaltaako näyttää feminiinistä puolta?

Suomalainen nainen on tunnetusti itsenäinen ja vahva. Suomi tunnetaan maailmalla vahvojen naisten maana, jossa naisilla paljon valtaa kotinsa ulkopuolella. Usein kuulen suomalaisten miesten valittavan, ettei suomalaiset naiset ole tarpeeksi naisellisia, eivät muun muassa käytä hameita/mekkoja ja käyttäytyvät kovakouraisesti. Suomessa pehmeitä ja hempeitä naisia on hyvin vähän. Maahanmuuttajanaiset usein miten muuttuvat vuosien varrella myöskin miehisiksi, kun saavat vaikutusta suomalaisilta naisilta. Toisin sanoen naiseus ei sovi suomalaiseen yhteiskuntaan. Se nähdään heikkoutena tai sen takia voi menettää uskottavuutensa. Miten olen ymmärtänyt, miehet pitävät naisellisista naisista, mutta muut naiset saattavat kiusaantua kun tällainen nainen ilmaantuu viereen. Olen vuosien varrella pohtinut, miksi moni nuori nainen jopa inhosi minua kun pukeuduin naisellisesti (mekko, korkokengät, hiukset, meikki, korut). Inhoaminen näkyi välttelemisenä ja mulkoiluina minua kohtaan. Erityisesti naiselliset liikkeet ärsyttävät muita naisia.

Pääministeri Sanna Marinin ”Kalevala koru ja paljas rinta jakkupuku” valokuva rohkaisi monia suomalaisia naisia tuomaan ulos naiseutensa. Moni naisystävistäni on ottanut valokuvan itsestään pelkkä jakkupuku päällä vahvan meikin kanssa, kirjoittanut sosiaaliseen mediaan pitkiä tarinoita, miten on taistellut naiseutensa kanssa; on yritetty piilottaa feminiinistä puoltaan tai ei uskallettu olla omia itsejään. Kun Suomen vallakkain nainen Marin näyttää mallia, oli muidenkin naisten helppoa tulla perässä. Kerrankin, feminiinisyys ei syö naisen valtaa tai uskottavuutta. Marinin Kalevalakoru keissi antoi minulle vastauksen vuosikymmenen vuoden kestäneelle kysymykselle, miksi suomalaiset naiset eivät pidä toisista naisellisista naisista? Vastaus: koska suomalaiset naiset haluavat itsekin olla yhtä naisellisia. Tukahdetun tarpeen muistuttaminen herättää ahdistusta.

terveisin Jenni, Vantaalla

https://m.facebook.com/jenni.chen.509